پیام رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی به مناسبت بزرگداشت شاعر و نویسنده ادبیات کودک و نوجوان
استاد جعفر ابراهیمی (شاهد)
بسمالله الرحمن الرحیم
به موجب کریمۀ «فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا» (روم/ 30) آفرینش آدمی بر فطرت الهی استوار است. اگر انسان مبتنی بر این فطرت پرورش یابد، به کمال حقیقی و مقام خلیفۀاللهی میرسد. کودکی نابترین و صافیترین دورۀ زندگی هر انسانی است؛ زیرا او در این مرحله از زندگی آمادگی کامل دارد که بر اساس فطرت الهی تربیت شود و استعدادهای نامتناهی خود را برای رسیدن به قلههای کمال و سعادت شکوفا کند: «كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى اَلْفِطْرَةِ وَ إِنَّمَا أَبَوَاهُيُهَوِّدَانِهِوَيُنَصِّرَانِهِوَيُمَجِّسَانَهّ.» هر کودکی بر فطرت الهی ولادت مییابد و تربیت والدینشان مسیر و جهت زندگی آنها را مشخص میکند. توجه به پرورش کودکان و نوجوانان نه تنها به رستگاری و کمال هر یک از آنان میانجامد، بلکه زمینۀ سعادت و اعتلای جامعه را نیز فراهم میآورد. بدین سبب ضروری است در هر جامعهای بدین موضوع مهم و سرنوشتساز سخت توجه شود و شرایط و امکانات لازم برای استفاده از این فرصت حساس و تأثیرگذار فراهم گردد.
بدان سبب که روح لطیف کودک و نوجوان با ساحت عاطفی و احساسی ادبیات پیوند استواری دارد، بیتردید حوزۀ ادبیات کودک و نوجوان یکی از زمینههای مناسبی است که میتواند این هدف مهم را محقق سازد، بدان سبب که ادبیات بستر مناسبی برای بلوغ و ابراز احساسات و عواطف به وجود میآورد و میان دو بال احساس و عقل و خیال و واقعیت پیوند ظریفی برقرار میسازد، ابزار مناسبی برای بیان تجارب و دریافتهایی است که با زبان عادی امکان انتقال آنها به دیگران وجود ندارد. امروزه استفاده از ادبیات برای پرورش استعدادهای کودکان و نوجوانان ضرورت بیشتری پیدا کرده است. پیشرفت خارقالعاده علم و فناوری و شکلگیری فضای مجازی امکانات وسیعی را در حوزۀ ارتباطات در اختیار انسان قرار داده است. اگر از این ظرفیت به درستی استفاده شود، میتوان به عنوان یک فرصت برای گسترش و ترویج ادبیات کودک و نوجوان بهره برد و مقدمات شکوفایی این سرمایههای بنیادی جامعه را فراهم کرد.
اگرچه ادبیات کودک و نوجوان در تاریخ ادب فارسی و ادبیات عامه جایگاهی درخور توجه دارد، اما در روزگار کنونی با شرایط خاصی که بر جامعه فرهنگی و ادبی حاکم است، ضرورت دارد بیش از گذشته و به صورت هدفمند و برنامهمحور به این حوزۀ مهم فرهنگی و ادبی توجه شود و با استفاده از روشهای علمی و متناسبسازی تجارب موفق بینالمللی مبتنی بر سرمایههای فرهنگی خود، برای حوزۀ ادبیات کودک و نوجوان طرحی نو در اندیشید و بر قامت رشید این عرصۀ فرهنگی جامهای فاخر پوشید.
از آنجا که ترویج ادبیات فارسی، یکی از رسالتهای مهم انجمن ترویج زبان و ادب فارسی است، خوشبختانه از آغاز فعالیت این انجمن، حوزۀ مهم ادبیات کودک و نوجوان در کانون توجه قرار گرفت و با تشکیل یک کارگروه پژوهشی و همچنین انتشار یک نشریۀ علمی پژوهشی با همکاری دانشگاه شیراز، فعالیتهای گستردهای برای اعتلا و ترویج ادبیات کودک و نوجوان شروع شد و پنج همایش ملی با محوریت دانشگاه شیراز برگزار گردید. در همایشهای سالانۀ انجمن نیز، هم نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان برپا میشود و هم در میان نشستهای علمی همایش، چند نشست علمی به ادبیات کودک ونوجوان اختصاص مییابد.
برگزاری مراسم بزرگداشت شاعر و نویسندۀ ادبیات کودک و نوجوان استاد جعفر ابراهیمی (شاهد) با همت بنیاد نخبگان استان اردبیل و دانشگاه محقق اردبیلی و نهادها و سازمانهای دستاندرکار، فرصت مناسبی است که دربارۀ ابعاد مختلف این حوزۀ ادبی بحث و گفتگو شود. انجمن ترویج زبان و ادب فارسی، ضمن تبریک به مردم فرهنگمدار استان اردبیل، از تلاشهای مسئولانۀ شاعر و نویسندۀ توانمند اردبیلی، که حدود پنج دهه با آفرینشهای ادبی در حوزۀ ادبیات کودک و نوجوان، نقشی مهم در این زمینه ایفا کردهاند و بخش عمده از عمر ارزشمند خویش را به کار فرهنگی و مطبوعاتی در این حوزه گذراندهاند و با خلق قریب به 120 اثر در زمینۀ داستان، شعر، رمان، زندگینامه و … در تکامل این حرکت علمی ارزشمند اهتمام ورزیدهاند، سپاسگزاری میکند. برای ایشان و همۀ کسانی که در ترویج و گسترش ادبیات کودک و نوجوان اهتمام میورزند، از درگاه خداوند بزرگ توفیق روزافزون آرزو میکند و مراتب تقدیر و تشکّر خود را از اقدامات شایستۀ بنیاد نخبگان استان اردبیل و دانشگاه محقق اردبیلی و سازمانها و نهادهای همکار و همراه اعلام میدارد و از ایزد منّان میخواهد تا این مراسم به اهداف خویش دست یابد.
و آخر دعوانا أن الحمد لله ربالعالمین
29 آبان 1397
سید علی اصغر میرباقری فرد
رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی